Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Pale Moon: ένας εναλλακτικός browser, γρήγορος και ανάλαφρος

0



Δεν θα μπούμε στη διαδικασία σύγκρισης περιηγητών (browsers). Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό. Καθένας επιλέγει αυτόν που τον εξυπηρετεί καλύτερα ή, πολλές φορές, αυτόν που συνήθισε να χρησιμοποιεί. Εξάλλου υπάρχουν τόσοι πολλοί browser, που πραγματικά κάθε προσπάθεια σύγκρισης θα ήταν κατά κάποιο τρόπο ελλιπής, αφού καθένας έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Ξεκαθαρίζοντας, λοιπόν, τη θέση μας περί συγκρίσεων, παρουσιάζουμε στην ανάρτηση αυτή έναν browser ελαφρύ, γρήγορο και αρκετά ελκυστικό, τον οποίον δοκιμάσαμε και μας άρεσε. Γι' αυτό και τον επιλέγουμε και τον προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Πρόκειται για τον Pale Moon.

O Pale Moon είναι ένας browser ανοικτού κώδικα (open source). Αυτό σημαίνει ότι δεν ανήκει σε καμιά κερδοσκοπική εταιρεία, είναι εντελώς δωρεάν, και διαθέσιμος για επεξεργασία και βελτίωση από όλους όσους ενδιαφέρονται. Στηρίζεται στον κώδικα του Mozilla, αλλά παρέχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Διατίθεται τόσο για Windows όσο και για Linux.

Αυτά διαβάζουμε, ανάμεσα σε άλλα, στην αρχική σελίδα του Pale Moon:




Κατεβάζοντάς τον Pale Moon από εδώ, θα δούμε ως αρχική σελίδα κάτι τέτοιο:




Η εμφάνιση αυτή πιθανό να μας ... "ξενίσει", και αυτό είναι φυσικό, αφού μπροστά μας εμφανίζεται μια οθόνη που ουδέποτε ξανάδαμε. Η αντίδραση απέναντι σε κάτι καινούριο. Όπως και σε κάθε άλλον browser, υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε, έτσι ώστε η χρήση του να γίνει πιο εύκολη, φιλική, ασφαλής και προπαντός λειτουργική. 

1. Εμφάνιση του Μenu Βar:

Πολύ σημαντική είναι η παρουσία του menu σε οποιονδήποτε browser. Από εκεί μπορούμε να αλλάξουμε οποιαδήποτε ρύθμιση, να δούμε το ιστορικό των αναζητήσεών μας, να αντιγράψουμε κάτι κτλ. 

Για να το εμφανίσουμε στον Pale Moon, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο κάτω ακριβώς από την ηλεκτρονική διεύθυνση, όπως δείχνει το βέλος με τον αριθμό 1 πιο κάτω. Ακολούθως, τικάρουμε το Menu Bar, στις επιλογές που θα ανοίξουν για εμάς:




2. Ορισμός της αρχικής μας σελίδας

Το να ανοίγει ο browser μας στη σελίδα που εμείς χρησιμοποιούμε πιο πολύ, είναι πρωταρχικής σημασίας ενέργεια. Για να ρυθμίσουμε την αρχική μας σελίδα στον Pale Moon, κάνουμε τα εξής: Επιλέγουμε από το Menu Bar την καρτέλα Tools, και από εκεί Preferences. Με επιλεγμένη την καρτέλα General, πάμε δίπλα από τον τίτλο Home Page και πληκτρολογούμε τη διεύθυνση της σελίδας που θέλουμε να είναι η αρχική μας. Στην εικόνα πιο κάτω, η σελίδα αυτή είναι η Google.




Με επιλεγμένη την καρτέλα General, όπως φαίνεται πιο πάνω, μπορούμε ακόμα να επιλέξουμε τον τόπο που θα αποθηκεύονται τα αρχεία που κατεβάζουμε. Συνήθως αυτά αποθηκεύονται στα Downloads. Έχουμε, όμως, την επιλογή να επιλέξουμε να ερωτώμαστε πριν να αποθηκεύσουμε οτιδήποτε: Always ask me where to save files


3. Πώς θα ανοίγει μια νέα καρτέλα

Κάνοντας κλικ στο σταυρουδάκι δίπλα από μια ήδη ανοιγμένη καρτέλα, ανοίγει μια νέα. 




Μπορούμε να επιλέξουμε πώς θέλουμε να ανοίγει μια νέα καρτέλα μας. Επιλέγουμε από το Menu Bar την καρτέλα Tools, και από εκεί Preferences. Με επιλεγμένη την καρτέλα Tabs, πάμε στο κάτω μέρος του παραθύρου, και δίπλα από τον τίτλο When opening  new tab show, επιλέγουμε αυτό που επιθυμούμε. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλες επιλογές που μπορούμε να κάνουμε, μέσα στο παράθυρο αυτό, όπως φαίνεται πιο κάτω. Μπορούμε, όμως, να κρατήσουμε απλά τις προεπιλεγμένες.




4. Privacy 

Το βήμα αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού έχει να κάνει με την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων, τη στάση μας απέναντι στα cookies και το ιστορικό της αναζήτησής μας κτλ. Επιλέγουμε από το Menu Bar την καρτέλα Tools, και από εκεί Preferences. Με επιλεγμένη την καρτέλα Privacy, κάνουμε τις επιλογές που μας εξυπηρετούν καλύτερα. Στην εικόνα πιο κάτω, παρουσιάζεται μια καλή διαμόρφωση των ρυθμίσεων αυτών, η οποία μας κρατά ασφαλείς.




5. Security

Ακόμη κάτι πολύ βασικό, είναι η διαμόρφωση των ρυθμίσεων που αφορούν στην ασφάλειά μας. Επιλέγουμε από το Menu Bar την καρτέλα Tools, και από εκεί Preferences. Με επιλεγμένη την καρτέλα Security, διαμορφώνουμε τις Ρυθμίσεις όπως εμείς επιθυμούμε. Καλό θα ήταν να ξετικάρουμε την επιλογή που αφορά στην απομημόνευση των κωδικών που χρησιμοποιούμε για τις σελίδες που επισκεπτόμαστε.




6. Διαμόρφωση του μενού σελιδοδεικτών

Εγκαθιστώντας τον Pale Moon, ο χώρος των σελιδοδεικτών είναι κατειλημμένος από επιλεγμένους σελιδοδείκτες που έχουν να κάνουν, ασφαλώς, με τον συγκεκριμένο browser.




Με δεξί κλικ πάνω στον καθένα από αυτούς και ακολούθως Delete, μπορούμε να τους απομακρύνουμε. Για να μπορέσουμε να καρφιτσώσουμε στον χώρο αυτό τους δικούς μας σελιδοδείκτες, ανοίγουμε μια σελίδα που την προορίζουμε για σελιδοδείκτη και ακολούθως τραβούμε την καρτέλα με το όνομα της σελίδας προς τον χώρο των σελιδοδεικτών, όπως φαίνεται πιο κάτω:




Ακολούθως, μπορούμε να ονομάσουμε τον σελιδοδείκτη μας όπως θέλουμε. Αν, για παράδειγμα, δεν θέλουμε να φαίνεται ως Grecian Geek Genius, γιατί παίρνει πολύ χώρο, μπορούμε να κάνουμε δεξί κλικ στον ήδη τοποθετημένο σελιδοδείκτη, να επιλέξουμε Properties, και στον χώρο για το όνομα να βάλουμε 3G.

--------------------------------------------------------------------------------

Όλες αυτές είναι βασικές ρυθμίσεις που κάνουν τον Pale Moon μας λειτουργικό. Υπάρχουν πολλές άλλες, ανάλογα με τα θέλω και τις ανάγκες μας. Δουλεύοντας μαζί του, μαθαίνουμε περισσότερα και, ανάλογα, διαμορφώνουμε τις επιλογές μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου