Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Φωτιά στην κουζίνα!

0



Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Να αφήσουμε το λάδι στη φωτιά και να απομακρυνθούμε για κάποιον λόγο. Δεν θέλει παρά μόνο ελάχιστα λεπτά, για να γίνει το κακό. Να πάρει φωτιά το λάδι, με αποτέλεσμα ένα θέαμα ... θεαματικό αλλά πέρα για πέρα τρομακτικό!

Κι εκεί που ο πανικός είναι το συναίσθημα που φυσιολογικά πάει να δημιουργηθεί, θα πρέπει να βρούμε την ψυχραιμία να αντιδράσουμε, έτσι ώστε να εμποδίσουμε τραυματισμούς σε μας και τους γύρω μας, και ασφαλώς να σβήσουμε τη φωτιά, χωρίς να την αφήσουμε να επεκταθεί.

Τι κάνουμε, λοιπόν, σε μια τέτοια περίπτωση, και όταν πλέον ... πηδά η φωτιά, αλλά οι σούβλες δεν είναι καν έτοιμες; 

    1. Το πρώτο βήμα, βέβαια, είναι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας! Το να ξεκινήσουμε να φωνάζουμε πανικοβλημένοι, χωρίς να ξέρουμε πώς να κινηθούμε, δεν βοηθά ούτε εμάς, ούτε τους γύρω μας! Μόνο τη φωτιά βοηθά, που συνεχίζει να μαίνεται!
    2. Σβήνουμε το μάτι, ηλεκτρικό ή του γκαζιού.
    3. Παίρνουμε ένα καπάκι κατσαρόλας, το ίδιο ή μεγαλύτερο από αυτό της κατσαρόλας που καίγεται και το κλείνουμε. Έτσι θα αφήσουμε τη φωτιά να σβήσει μόνη της, από έλλειψη οξυγόνου.
    4. Εάν δεν βρούμε καπάκι, παίρνουμε μία πετσέτα και, αφού τη βρέξουμε με νερό στη βρύση, τη στίβουμε καλά, και σκεπάζουμε με αυτήν το καιόμενο σκεύος.
    5. Αφού κάνουμε τα πιο πάνω, περιμένουμε αρκετή ώρα να σβήσει η φωτιά, ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα, για να φύγει ο καπνός που θα έχει εν τω μεταξύ γεμίσει το σπίτι. Δεν βιαζόμαστε να σηκώσουμε την πετσέτα ή το καπάκι, αφού η φωτιά μπορεί με τη βοήθεια του οξυγόνου να αναζωπυρωθεί και να έχουμε ξανά τα ίδια!

    ΠΡΟΣΟΧΗ!
    • ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΕΥΟΣ. Υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούμε από τη φωτιά, και επιπλέον να τη μεταφέρουμε αλλού!
    •  ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΚΑΙΟΜΕΝΟ ΣΚΕΥΟΣ! Το νερό είναι πιο βαρύ από το λάδι, θα πάει στο κάτω μέρος του σκεύους, θα υπερθερμανθεί και θα πετάξει το λάδι, αλλά και τη φωτιά και το σκεύος, μετατρέποντάς τα σε ένα φοβερό εκρηκτικό μηχανισμό. Η φωτιά θα μεταφερθεί σε δευτερόλεπτα σε ολόκληρο το δωμάτιο, με όλα τα τραγικά συνεπακόλουθα! Νερό ρίχνουμε μόνο όταν καίγεται κάτι στερεό: κάρβουνο, ξύλο, ρούχα, πλαστικά... Νερό δεν ρίχνουμε ούτε όταν καίγονται καλώδια, αφού κινδυνεύουμε να πάθουμε ηλεκτροπληξία!
    • Βγάζουμε ΑΜΕΣΩΣ έξω στον καθαρό αέρα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Η εισπνοή του καπνού μπορεί να αποβεί μοιραία εάν δεν τους εξασφαλίσουμε άμεσα οξυγόνο, μακριά από την εστία της φωτιάς. Αν δεν υπακούνε, τα χτυπούμε για να ... λιποθυμήσουν και τα μεταφέρουμε έξω!!! ΟΚ! Υπερβολή αυτό, αλλά ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ να βγουν στον καθαρό αέρα ΑΜΕΣΩΣ. 

    Στο βίντεο που ακολουθεί μποροούμε να δούμε τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε σε περίπτωση που ένα μαγειρικό σκεύος μας πάρει φωτιά!







    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου