Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

File History για αποθήκευση αρχείων και δημιουργία αντιγράφων (backup)

0

 



Η αποθήκευση των αρχείων μας και η διατήρηση αντιγράφων (backup) είναι ένα έργο το οποίο πρέπει να γίνεται συστηματικά και οργανωμένα. Αναβολές δεν επιτρέπονται, αφού οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να βρεθούμε στην ανάγκη να τα αποκαταστήσουμε.

Στην ανάρτηση αυτή θα δούμε πώς μπορούμε να διατηρήσουμε αντίγραφα των αρχείων μας με τη βοήθεια του File History, το οποίο είναι το βασικό εργαλείο των Windows (8 και 10) για τον σκοπό αυτό. Ένα ολοκληρωμένο εργαλείο, αποτελεσματικό και απλό στη χρήση, το οποίο μάς απαλλάσσει από τη διαδικασία αναζήτησης τρίτων προγραμμάτων. Μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε και να το ρυθμίσουμε με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε κάθε φορά που τοποθετούμε έναν εξωτερικό δίσκο στον υπολογιστή μας, να γίνεται αυτόματο backup των αρχείων που έχουμε από πριν επιλέξει. 

 

Ενεργοποίηση και διαμόρφωση του File History

  • Τοποθετούμε έναν εξωτερικό δίσκο στον υπολογιστή μας.
  • Πάμε στις Ρυθμίσεις (πλήκτρο Windows στο πληκτρολόγιο + γράμμα i ταυτόχρονα) και από εκεί Update & Security και Backup (μενού αριστερά).  
  • Επιλέγουμε Add a drive, εντοπίζοντας τον δίσκο που τοποθετήσαμε προηγουμένως για τον σκοπό αυτό. 

 


 
  • Αυτόματα θα ενεργοποιηθεί η επιλογή Automatically backup my files, κάτι που σημαίνει ότι  το backup θα ξεκινά κάθε φορά που θα τοποθετούμε τον εξωτερικό δίσκο στον υπολογιστή μας.
  • Επιλέγουμε More options, για να διαμορφώσουμε τις ρυθμίσεις του backup όπως επιθυμούμε.

 


  • Επιλέγοντας More options, θα οδηγηθούμε σε ένα παράθυρο όπως το πιο κάτω. Οι επιλογές είναι πολλές. Σε περίπτωση που για πρώτη φορά κάνουμε backup, μπορούμε να to επιχειρήσουμε άμεσα (Backup now), σε περίπτωση που έχουμε διαρκώς τον εξωτερικό δίσκο συνδεδεμένο στον υπολογιστή μας να επιλέξουμε κάθε πόσο θα γίνεται το backup (Backup my files) και πόσο καιρό θα διατηρούνται εκεί τα backup μας (Keep my backups). Κάτω από τον τίτλο Backup these files μπορούμε, επίσης, να προσθέσουμε έναν οποιονδήποτε άλλο φάκελο που βρίσκεται στον υπολογιστή μας (Add a folder) ή αφαιρέσουμε τους φακέλους που δεν θέλουμε να αποθηκεύσουμε. Κάνουμε δεξί κλικ σε έναν φάκελο και επιλέγουμε Remove. Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι δεν μπορούμε να προσθέσουμε φάκελο που βρίσκεται μέσα σε άλλον φάκελο που ήδη αφαιρέσαμε.

 

 

  • Προχωρώντας πιο κάτω, θα δούμε ότι μάς προσφέρονται κάποιες άλλες επιλογες, όπως φαίνονται πιο κάτω. Πρώτον, μπορούμε να αποκλείσουμε κάποιους φακέλους που βρίσκονται μέσα σε άλλους που έχουμε επιλέξει για backup (Exclude these folders). Αν για παράδειγμα μέσα στον φάκελο Documents υπάρχει ένας φάκελος (ή περισσότεροι φάκελοι) που δεν τον χρειαζόμαστε, τον επιλέγουμε (Add a folder) έτσι ώστε να αποκλειστεί από το backup. Δεύτερον, μπορούμε να ακυρώσουμε την επιλογή του εξωτερικού δίσκου που επιλέξαμε αρχικά για backup, επιλέγοντας Stop using drive. Τέλος, η επιλογή See advanced settings, μας μεταφέρει στο Control Panel, όπου επίσης μπορούμε να διαμορφώσουμε τις ρυθμίσεις του backup μας σε ένα κάπως διαφορετικό περιβάλλον.

 


 

Πώς κάνουμε αποκατάσταση των αρχείων μας μετά από backup

Για να αποκαταστήσουμε τα αρχεία μας, στον ίδιο ή σε άλλον υπολογιστή, θα πρέπει να πάμε ξανά στις Ρυθμίσεις και από εκεί στο Backup:

Settings > Update & Security > Backup

Επιλέγουμε More options και έπειτα Restore files from a current backup, μια επιλογή που βρίσκεται στο κάτω κάτω μέρος του παραθύρου. Στην περίπτωση που θα αποκαταστήσουμε τα αρχεία σε άλλον υπολογιστή, κάνουμε Add a drive, έτσι ώστε να επιλεγεί ο εξωτερικός δίσκος που περιέχει το backup ή τα backup. Στην εικόνα πιο κάτω, η επιλογή Restore files from a previous backup μάς δίνει πληροφορίες για τους φακέλους που αποθηκεύτηκαν και την ημερομηνία του backup. Μπορούμε, ακόμα, να δούμε ότι στον δίσκο υπάρχει μόνο ένα backup (1 of 1). Στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα, επιλέγουμε αυτό που θέλουμε και κάνουμε Restore, με κλικ στο πράσινο βελάκι στο κάτω μέρος. Θα ερωτηθούμε αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τους παλαιότερους φακέλους με αυτούς του backup, και ασφαλώς θα απαντήσουμε καταφατικά.

 


Αν δεν θέλουμε να αποκαταστήσουμε όλες τις αλλαγές σε όλους τους φακέλους, μπορούμε να επιλέξουμε μόνον έναν από αυτούς και ακολούθως να κάνουμε κλικ στο πράσινο βελάκι.

Για να αποκαταστήσουμε μόνο κάποιους συγκεκριμένους φακέλους, υπάρχουν και οι εξής τρόποι:

Στον χώρο του Search γράφουμε File Explorer το επιλέγουμε πατώντας Enter, βρίσκουμε τον φάκελο που θέλουμε να αντικαταστήσουμε με το backup, και στο παράθυρο που θα ανοίξει, με επιλεγμένη την καρτέλα Home, επιλέγουμε History. Εκεί θα δούμε όλα τα διαθέσιμα backup για τον συγκεκριμένο φάκελο, από τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε αυτό που θέλουμε.



Μπορούμε ακόμα να κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο που θέλουμε να αποκαταστήσουμε και να επιλέξουμε Restore Previous Versions. Εναλλακτικά, δεξί κλικ, Properties και ακολούθως Previous Versions, όπως φαίνεται στην εικόνα πιο κάτω.




Σχετικά

Δημιουργία εικόνα συστήματος (system image backup)

Αποθήκευση αρχείων και δημιουργία αντιγράφων (backup)



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου