Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Αποθήκευση αρχείων και δημιουργία αντιγράφων (backup)

0

 


Ζούμε σε μια εποχή που η απώλεια αρχείων που χρησιμοποιούμε στον υπολογιστή μας φαντάζει ως ένα πραγματικά καταστροφικό γεγονός. Πολύ πιθανό, μάλιστα, να έχουμε βιώσει μια τέτοια εμπειρία σε κάποιο στάδιο της ζωής μας. Είναι, όμως, εξίσου πιθανό να βρεθούμε μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση από τη μια στιγμή στην άλλη. Αν ο δίσκος μας πεθάνει ξαφνικά, αν ο υπολογιστής μας μολυνθεί από κάποιον ιό που θα κλειδώσει για πάντα τα αρχεία μας (π.χ. ransomware), αν κατά λάθος με μια ενέργειά μας διαγράψουμε κάτι κτλ.

Το σίγουρο είναι ότι κανείς μας δεν θα ήθελε να βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση. Είναι, λοιπόν, απαραίτητη η αποθήκευση των αρχείων μας και κάπου αλλού, εκτός από τον υπολογιστή μας, έτσι ώστε αν έρθει η κακή στιγμή, να μπορούμε να τα ανακτήσουμε. Για σκοπούς συντομίας, θα χρησιμοποιούμε στη συνέχεια της ανάρτησης αυτής τον αγγλικό όρο backup.

Προτού πάμε παρακάτω, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν δύο είδη backup:
  1. Backup των προσωπικών μας αρχείων μόνο.
  2. Backup ολόκληρου του συστήματός μας, που περιλαμβάνει αποθήκευση τόσο του λειτουργικού συστήματος τη δεδομένη στιγμή, όσο και των ρυθμίσεων, των προγραμμάτων και των προσωπικών μας αρχείων (system image backup). 

Στην ανάρτηση αυτή θα μιλήσουμε μόνο για το πρώτο είδος backup, δηλαδή την αποθήκευση των προσωπικών μας αρχείων.

 

1. Βρίσκουμε τα αρχεία μας

Πρώτα πρώτα χρειάζεται να εντοπίσουμε τα αρχεία που θέλουμε να αποθηκεύσουμε. Συνήθως όλα βρίσκονται μέσα στον φάκελο του προφίλ μας:  

C:\Users\USERNAME

 


 

Μέσα στον φάκελο του προφίλ μας, συμπεριλαμβάνονται, ανάμεσα σε άλλα, οι φάκελοι των Documents, Pictures, Videos, Music, Downloads, ακόμα και το Desktop, όπου μπορεί να έχουμε αποθηκευμένα αρχεία. Μία επιλογή είναι να επιλέξουμε ολόκληρο τον φάκελο του προφίλ μας. Εναλλακτικά, επιλέγουμε τους φακέλους που θεωρούμε ότι περιλαμβάνουν οτιδήποτε χρειαζόμαστε για backup. Αφού εντοπίσουμε τα αρχεία μας, τότε είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν επιλέγουμε τους φακέλους Program Files, Program Files (x86), Windows. Σε περίπτωση που θέλουμε να αποκαταστήσουμε τα προγράμματά μας, θα πρέπει να τα επανεγκαταστήσουμε. Το λειτουργικό μας σύστημα δεν μπορεί να αποκατασταθεί με αυτό τον τρόπο. Επομένως, η αποθήκευση των φακέλων αυτών δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτε.

 

2. Ελέγχουμε το μέγεθος των αρχείων μας

Σε κάθε περίπτωση, χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε περίπου πόσο χώρο παίρνουν τα αρχεία που θα αποθηκεύσουμε. Αυτό θα μας βοηθήσει στην κατάλληλη επιλογή ενός εξωτερικού δίσκου, όπου θα αποθηκεύσουμε τα συγκεκριμένα αρχεία, αλλά και στο πώς θα προχωρήσουμε αν επιλέξουμε έναν άλλο τρόπο αποθήκευσης.

Αν θέλουμε να δούμε τη χωρητικότητα ενός φακέλου, απλά κάνουμε δεξί κλικ σε αυτό και επιλέγουμε Properties. Στο νέο παράθυρο που θα ανοίξει, θα πάρουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε. Στην εικόνα πιο κάτω επιλέξαμε ολόκληρο τον φάκελο του προφίλ μας (DR M).



3. Αποθηκεύουμε και δημιουργούμε αντίγραφα

Αφού έχουμε αποφασίσει ποια αρχεία θέλουμε να αποθηκεύσουμε και πήραμε πληροφορίες για το μέγεθός τους, μπορούμε να προχωρήσουμε, επιλέγοντας τη μέθοδο που θα χρησιμοποιήσουμε για την αποθήκευση και δημιουργία αντιγράφων.


Με τη χρήση εξωτερικού δίσκου

Έχουμε δύο επιλογές:

  • Να αντιγράψουμε (copy) και να επικολλήσουμε (paste) στον εξωτερικό δίσκο τους φακέλους που χρειαζόμαστε: Κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο που θέλουμε να αποθηκεύσουμε και επιλέγουμε copy. Ακολούθως, μέσα στον εξωτερικό δίσκο όπου θα γίνει το backup κάνουμε δεξί κλικ και paste. Ο φάκελος θα αντιγραφεί στον εξωτερικό δίσκο, και ανάλογα με το μέγεθός του θα πάρει κάποιο χρόνο. Η επιλογή αυτή είναι απλή και δεν χρειάζεται καμία εξειδικευμένη γνώση. 
  • Να χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία που μάς προσφέρεται στις τελευταίες εκδόσεις των Windows (8 και 10). Η λειτουργία αυτή ονομάζεται Windows' File History και αποτελεί ένα πλήρες εργαλείο για backup. Μπορούμε να την ενεργοποιήσουμε και να τη ρυθμίσουμε με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε κάθε φορά που τοποθετούμε έναν εξωτερικό δίσκο στον υπολογιστή μας, να γίνεται αυτόματο backup των αρχείων που έχουμε επιλέξει. Η διαδικασία για ενεργοποίηση και διαμόρφωση του File History περιγράφεται στην ανάρτηση: File History για αποθήκευση αρχείων και δημιουργία αντιγράφων (backup). 

      


    Με τη χρήση υπηρεσιών Cloud

    Οι υπηρεσίες αυτές έχουν σχεδιαστεί με βασικό στόχο τον συγχρονισμό δεδομένων ανάμεσα σε διάφορες συσκευές. Μπορούμε, όμως, να τις χρησιμοποιήσουμε και για αποθήκευση αρχείων, περιορισμένου μεγέθους. OneDrive, Google Drive, Dropbox είναι μερικές από τις υπηρεσίες αυτές, οι οποίες προσφέρονται δωρεάν. Υπάρχει δυνατότητα να αποθηκεύουμε την ίδια ώρα συγκεκριμένους φακέλους στον υπολογιστή και στο Cloud. Περισσότερα για τις υπηρεσίες Cloud στην ανάρτηση: Δωρεάν αποθήκευση στα σύννεφα

     

    Με τη χρήση online υπηρεσιών backup

    Και στην περίπτωση αυτή η αποθήκευση γίνεται online. Η διαφορά με τις υπηρεσίες Cloud, όπως περιγράφονται πιο πάνω, είναι ότι οι υπηρεσίες αυτές έχουν σχεδιαστεί ειδικά για σκοπούς backup δεδομένων, και ως εκ τούτου έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης αρχείων μεγάλου μεγέθους. Απαιτούν μια μηνιαία ή ετήσια συνδρομή. Τέτοιες υπηρεσίες είναι το Blackblaze, το IDrive, το SpiderOak, το Zoolz και το Carbonite. Λειτουργούν στο υπόβαθρο του υπολογιστή και αποθηκεύουν αυτόματα online τα αρχεία που έχουμε εμείς επιλέξει. Από το ιστορικό αποθήκευσης που διατηρούν, μπορούμε να επιλέξουμε ποιο αντίγραφο χρειαζόμαστε.


    4. Αποθηκεύουμε συχνά, διατηρούμε αντίγραφο αντίγραφα

    Ποτέ δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί. Για να μην βρεθούμε ποτέ μπροστά σε αδιέξοδο, επιλέγουμε τον τρόπο ή τους τρόπους για αποθήκευση των αρχείων μας και δημιουργία αντιγράφων, και ενεργούμε σε συστηματική βάση. Χρήσιμη είναι, επίσης, η δημιουργία αντιγράφων και όχι απλά ενός αντιγράφου. Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, όμως δεν είναι καθόλου παράξενο να χαλάσει ο εξωτερικός μας δίσκος. Κάποιοι, μάλιστα, εισηγούνται να έχουμε αντίγραφα σε περισσότερους από έναν χώρους. Αν συμβεί οτιδήποτε στον έναν χώρο (π.χ. ληστεία, πυρκαγιά κτλ.), να έχουμε τα αρχεία μας και κάπου αλλού. Και μπορεί τώρα να χαμογελάμε, αλλά όπως έχουμε πει... ποτέ δεν ξέρουμε.



     
    Σχετικά






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου