Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Δημιουργία εικόνας συστήματος (system image backup)

2


 

Στην ανάρτηση Αποθήκευση αρχείων και δημιουργία αντιγράφων (backup) έχουμε δει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αποθηκεύσουμε αρχεία και να δημιουργήσουμε αντίγραφα, σε περίπτωση που έρθουμε αντιμέτωποι με καταστάσεις που απαιτούν είτε επανεγκατάσταση του λειτουργικού μας συστήματος είτε αλλαγή του σκληρού μας δίσκου είτε ακόμα του υπολογιστή μας. 

Υπάρχουν δύο είδη backup: 

  1. Backup των προσωπικών μας αρχείων μόνο.
  2. Backup ολόκληρου του συστήματός μας, που περιλαμβάνει αποθήκευση τόσο του λειτουργικού συστήματος τη δεδομένη στιγμή, όσο και των ρυθμίσεων, των προγραμμάτων και των προσωπικών μας αρχείων (system image). 

Στην ανάρτηση αυτή θα μιλήσουμε για το δεύτερο είδος backup, δηλαδή την αντιγραφή ολόκληρου του συστήματός μας, με τη δημιουργία μίας ακριβούς εικόνας του τη δεδομένη στιγμή.

 

Η δημιουργία μίας εικόνας του συστήματός μας έχει μερικά πλεονεκτήματα, σε σχέση με τη δημιουργία ενός αντιγράφου των αρχείων μας μόνο, αφού με τον τρόπο αυτό μπορούμε να έχουμε στα χέρια μας τον υπολογιστή μας ολόκληρο: με το λειτουργικό μας σύστημα, τις ρυθμίσεις μας, τα προγράμματά μας, τα αρχεία μας, τα πάντα. Αν, για παράδειγμα, για οποιονδήποτε λόγο ο δίσκος μας χαλάσει, μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε και να μεταφέρουμε στον καινούριο δίσκο οτιδήποτε είχαμε στον παλιό. Τα πάντα.

Θ πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζουμε ότι η εικόνα ενός υπολογιστή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλον υπολογιστή. Προορίζεται μόνον για τον υπολογιστή στον οποίο δημιουργήθηκε. Επιπρόσθετα, με την αποκατάσταση της εικόνας μεταφέρουμε όλα τα προβλήματα του προηγούμενου συστήματος στο νέο. Για κάποιον που θέλει πραγματικά να κάνει μια καινούρια αρχή, αυτό πιθανό να αποτελεί μειονέκτημα.

Όπως και να έχει, η δημιουργία μιας ακριβούς εικόνας του συστήματός μας μπορεί να αποβεί σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις, επομένως είναι καλό και χρήσιμο να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνει χώρα η διαδικασία.

Υπάρχουν δύο τρόποι να δημιουργήσουμε μία εικόνα του συστήματός μας: είτε μέσα από τις δυνατότητες που μας προσφέρουν τα ίδια τα Windows, είτε με τη χρήση τρίτων προγραμμάτων.

 

A. Δημιουργία εικόνας μέσα από τα Windows

1. Θα χρειαστούμε έναν εξωτερικό δίσκο, επομένως θα πρέπει να γνωρίζουμε το μέγεθος που καταλαμβάνει στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή το σύστημά μας. Για τον σκοπό αυτό, πληκτρολογούμε στον χώρο του Search τη φράση File Explorer, την επιλέγουμε από τα στοιχεία που θα εμφανιστούν και πατούμε Enter. Από το μενού στα αριστερά επιλέγουμε This PC και εντοπίζουμε, αρχικά, το γράμμα που αντιπροσωπεύει τον χώρο του δίσκου με το λειτουργικό μας σύστημα (συνήθως C), για να δούμε το μέγεθος που καταλαμβάνει σε αυτόν. Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε λίγο περισσότερο χώρο, σε περίπτωση που αντιγράψουμε και άλλα μέρη του δίσκου (Βήμα 6).




2. Αφού εφοδιαστούμε με τον κατάλληλο εξωτερικό δίσκο, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία. Στον χώρο του Search πληκτρολογούμε Backup και το επιλέγουμε από τα στοιχεία που θα εμφανιστούν. Στο νέο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέγουμε Go to Backup and Restore (Windows 7).

 

 

3. Επιλέγουμε Create a system image.

 

 

4. Αναμένουμε λίγο μέχρι να εντοπιστούν οι διαθέσιμες επιλογές, και επιλέγουμε τον εξωτερικό δίσκο όπου θα πραγματοποιηθεί το backup.


 

5. Και Next.


 

6. Επιλέγουμε τα μέρη του δίσκου που θέλουμε να αντιγραφούν και Next. Στην περίπτωση πιο κάτω επιλέγηκαν τα εξής:

System Reserved (System)

C: (System)

Windows Recovery Environment (System)

 

 

7. Επιβεβαιώνουμε επιλέγοντας Start backup.


 

8. H διαδικασία ξεκινά... Και φυσικά παίρνει ώρα ανάλογη του μεγέθους που αντιγράφεται.


 

9. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, θα ερωτηθούμε αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα System Repair Disk. Το System Repair Disk (απαιτείται εγγραφή σε CD ή DVD) ή/και το Repair Drive (απαιτείται εγγραφή σε USB memory stick) είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση της εικόνας που δημιουργήσαμε, στην περίπτωση που το μέγεθος της ζημιάς στον υπολογιστή μας είναι τέτοιο που δεν θα μπορεί να μπει στο Recovery Environment. Διαβάζουμε εδώ περισσότερα για τη δημιουργία System Repair Disk και Repair Drive, και δημιουργούμε τέτοια μέσα, αν δεν το έχουμε ήδη κάνει.


 

10. Στην περίπτωση που αποφασίσουμε να δημιουργήσουμε μέσα αποκατάστασης αργότερα, επιλέγουμε Cancel και η διαδικασία ολοκληρώνεται.



Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία σε τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε η εικόνα μας να είναι ενημερωμένη.


Β. Δημιουργία εικόνας με τη βοήθεια τρίτων προγραμμάτων

Η διαδικασία της δημιουργίας εικόνας του συστήματος μπορεί να γίνει και με τη βοήθεια τρίτων προγραμμάτων. Τα πιο γνωστά προγράμματα για τον σκοπό αυτό είναι το Macrium Reflect και το Acronis True Image. Ως εμπορικά προγράμματα που είναι, θα πρέπει να τα αγοράσουμε έτσι ώστε να έχουμε πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν, οι οποίες είναι περισσότερες από αυτές που προσφέρονται με τη δωρεάν διαδικασία μέσα από τα Windows (π.χ. δημιουργία πολλών αντιγράφων, δημιουργία εικόνων με κωδικό πρόσβασης, επιλογή συγκεκριμένων αρχείων για backup κτλ.). Το Macrium Reflect προσφέρει και δωρεάν έκδοση, η οποία είναι διαθέτει πραγματικά πολλές δυνατότητες και επιλογές, και οι κριτικές γι' αυτό είναι πολύ θετικές. Υπάρχουν, μάλιστα, λεπτομερείς οδηγοί για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.

 

Πώς αποκαθιστούμε την εικόνα του συστήματος που δημιουργήσαμε

Αν ο υπολογιστής δεν μπαίνει στα Windows, τότε θα πρέπει να τον ξεκινήσουμε μέσα από το Recovery Environment και από εκεί να μεταφερθούμε στις Προχωρημένες Επιλογές Εκκίνησης (Advanced options). Αν είμαστε ήδη στα Windows, τότε μεταφερόμαστε στις Προχωρημένες Επιλογές Εκκίνησης απευθείας. Από εκεί, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε System Image Recovery, και να ακολουθήσουμε μέχρι τέλους τις οδηγίες.



Αν το πρόβλημα του υπολογιστή μας είναι μεγάλο και δεν μπορεί να μπει ούτε στο Recovery Environment, τότε θα χρειαστούμε το μέσο αποκατάστασης που δημιουργήσαμε προηγουμένως, ένα System Repair Disk ή ένα Recovery Drive, τα οποία θα μας βοηθήσουν να μπούμε στο Recovery Environment, και από εκεί στις Προχωρημένες Επιλογές Εκκίνησης.

 

Σχετικά

Αποθήκευση αρχείων και δημιουργία αντιγράφων (backup)

Recovery Drive και System Repair Disk



2 σχόλια :

  1. You have not made a suggestion to check your backup.
    Best to make a test file e.g notepad with anything typed in it.
    Create backup.
    Delete the file then try and restore the file.
    Because the program says it worked it is not proof enough.
    You need to test to make sure it works.
    BELIEVE ME

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Sure! Testing is a must when we have to go through critical procedures/operations. Thinking that we have a backup, but in fact no backup created, sounds as a disaster to me! Thanks for the tip. ;)

      Διαγραφή