Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Πώς εξατομικεύουμε τα στιλ γραφής στη Word (Styles)

0



Η Word παρέχει τη δυνατότητα χρήσης πολλών στιλ γραφής, που περιλαμβάνει όχι μόνο το κανονικό απλό κείμενο που γράφουμε, αλλά και το πώς θα εμφανιστούν οι τίτλοι και οι υπότιτλοι, σε διάφορα επίπεδα, μέσα στο κείμενο. 

Συνήθως, ειδικά αν ο τρόπος που γράφουμε ακολουθεί κάποια συγκεκριμένα πρωτόκολλα, όπως το ΑΡΑ, τα προεπιλεγμένα στιλ της Word δεν μας βολεύουν, και απλά τα αγνοούμε, προχωρώντας με τις δικές μας επιλογές. Αν το κείμενο που ετοιμάζουμε είναι μικρό, τότε δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε με τα στιλ. Αν, όμως, ετοιμάζουμε μια μελέτη, μια εργασία που θα τελειώσει με την παράθεση ενός πίνακα περιεχομένων, ένα βιβλίο, τότε, για δική μας ευκολία, χρησιμοποιούμε τα στιλ της Word. Και φυσικά για να τα χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να τα εξατομικεύσουμε, ανάλογα με τα δικά μας γούστα.

Να πώς:

Ανοίγοντας τη Word, και με επιλεγμένη την καρτέλα Home, θα δούμε κάποια από τα προσφερόμενα στιλ της Word κάπου στα δεξιά του μενού. Αν κάνουμε κλικ στο βελάκι, όπως φαίνεται πιο κάτω, θα τα δούμε όλα.




Να εδώ όλα τα προσφερόμενα στιλ, μετά που θα κάνουμε κλικ στο βελάκι. Υποθέτουμε ότι θέλουμε να εξατομικεύσουμε το πρώτο επίπεδο τίτλου μας, δηλαδή το Heading 1. Κάνουμε δεξί κλικ πάνω σε αυτό, και ακολούθως Modify.




 Θα μεταφερθούμε στο πιο κάτω παράθυρο, όπου μπορούμε:
  • να αλλάξουμε το όνομα του στιλ από Heading 1, σε κάτι άλλο (βήμα 1)
  • να αλλάξουμε το είδος, το μέγεθος και το χρώμα της γραμματοσειράς (βήμα 2)
  • να ρυθμίσουμε το διάστημα ανάμεσα στις γραμμές, και αν ο τίτλος μας θα είναι προς τα αριστερά, προς τα δεξιά, στο κέντρο ή justified (βήμα 3)
  • να φυλάξουμε το στιλ που δημιουργήσαμε στη συλλογή με τα προσφερόμενα στιλ της Word, και να επιλέξουμε αν θα είναι το προεπιλεγμένο στιλ για όλα τα νέα μας έγγραφα. Αποφεύγουμε το Automatically update, διότι το στιλ μας θα τροποποιείται κάθε φορά που αποφασίσουμε ότι θέλουμε να κάνουμε μια αλλαγή, διαφορετική από τα προεπιλεγμένα, μέσα στο κείμενό μας (βήμα 4)
  • να αποδεχτούμε τις αλλαγές που κάνουμε, επιλέγοντας ΟΚ (βήμα 5)




Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να τροποποιήσουμε το Headings 2 και το Headings 3. Μπορούμε, ακόμα, να δημιουργήσουμε δικά μας στιλ, αν επιλέξουμε Create a style.




Το ονομάζουμε όπως θέλουμε, π.χ. ΑΡΑ, και επιλέγουμε Modify, για να μεταφερθούμε και πάλι στο παράθυρο επεξεργασίας.




Το στιλ μας θα αποθηκευτεί στα προεπιλεγμένα στιλ της Word, όπως φαίνεται πιο κάτω. Αυτό θα γίνει και αν αλλάξουμε τον τίτλο ενός προεπιλεγμένου στιλ.





ΤΙΠ

Τα στιλ για τους τίτλους και τους υποτίτλους όταν γράφουμε ένα μεγάλο κείμενο, για το οποίο θα χρειαστεί να ετοιμάσουμε στο τέλος πίνακα περιεχομένων, είναι απαραίτητα. Γι' αυτό, κάθε φορά που θέλουμε να προσθέσουμε ένα τίτλο ή υπότιτλο, επιλέγουμε το στιλ που εξατομικεύσαμε προηγουμένως, και μετά γράφουμε τον τίτλο μας. Επίσης, καλό είναι να καθορίσουμε τα στιλ που προτιμούμε ως τα προκαθορισμένα για τη Word, έτσι ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά να περνούμε από αυτή τη διαδικασία.

Περισσότερα στην ανάρτηση:





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου