Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Κατασκευή πίνακα περιεχομένων στη Word

0



Η δημιουργία και κατασκευή ενός πίνακα περιεχομένων, μετά που τελειώνουμε μια εργασία μεγάλης έκτασης, μπορεί να αποβεί ... τραυματική εμπειρία, αν δεν έχουμε πάρει τα μέτρα μας από πριν. Ειδικά αν έχουμε ένα σωρό τίτλους, που έχουν ένα μεγαλύτερο σωρό από υπότιτλους, που και αυτοί έχουν τους δικούς τους υπό...υπότιτλους, και πάει λέγοντας. 

Αντίθετα, η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει ένα δεκάλεπτο το πολύ, αν υπήρξαμε προνοητικοί. 

Να πώς:

Βασικό στοιχείο στην κατασκευή ενός πίνακα περιεχομένων είναι τα Styles που χρησιμοποιεί η Word, και ειδικότερα αυτά που αφορούν στους τίτλους και τους υπότιτλους σε διάφορα επίπεδα: Heading 1, Heading 2, Heading 3 κτλ. Τα Styles αυτά είναι προκαθορισμένα από τη Word, και πιθανόν αυτός να είναι ο λόγος που συνειδητά τα αποφεύγουμε. Δεν θέλουμε, για παράδειγμα έναν γαλάζιο τίτλο, με Calibri γραμματοσειρά, 16 μέγεθος, μέσα σε μια διατριβή που ακολουθεί κατά γράμμα το ΑΡΑ. Παρόλα αυτά, η Word μάς δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε αυτά τα καθορισμένα στιλ, και να τα εξατομικεύσουμε όπως εμείς θέλουμε: Πώς εξατομικεύουμε τα στιλ γραφής στη Word (Styles).




Αφού ετοιμάσουμε τα στιλ γραφής μας, ανάλογα με τους τίτλους και τα επίπεδα τίτλων που επιθυμούμε, έχουμε δύο επιλογές: 
  • Κάθε φορά που θέλουμε να προσθέσουμε έναν τίτλο ή υπότιτλο στο κείμενό μας, θυμόμαστε να κάνουμε κλικ στο αντίστοιχο  Heading.
  • Όταν τελειώσουμε το γράψιμο, επιλέγουμε τον κάθε τίτλο και υπότιτλο ξεχωριστά, και επιλέγουμε το Heading που αντιστοιχεί στον καθένα.
Στο κείμενο που παρουσιάζεται στην πιο κάτω εικόνα, έχουμε τρία επίπεδα τίτλων και υποτίτλων, επομένως θα χρησιμοποιήσουμε τα στιλ Heading 1, Heading 2 και Heading 3. 




Αφού καθορίσουμε τους τίτλους μας ... τελειώσαμε! Δηλαδή, σχεδόν τελειώσαμε, αφού πλέον τα πάντα θα γίνουν αυτόματα. 

Με επιλεγμένη την καρτέλα References, επιλέγουμε Table of Contents.




Πατώντας το μικρό βελάκι, θα πάρουμε αυτές τις επιλογές:




Με βάση πάντα το ΑΡΑ, και με βάση τα τρία επίπεδα τίτλων και υποτίτλων που έχουμε στη συγκεκριμένη δική μας περίπτωση, οι δυο πρώτες επιλογές μάς κάνουν. Επιλέγουμε τη δεύτερη. Φυσικά, θα πρέπει να αλλάξουμε τον τίτλο: να τον μεταφράσουμε στα Ελληνικά, να επιλέξουμε κεφαλαία γράμματα και να τον μεταφέρουμε στο κέντρο της σελίδας. Όπως βλέπουμε, οι τίτλοι και οι υπότιτλοί μας έχουν τοποθετηθεί σε τρία επίπεδα.




Αν επιλέξουμε Manual Table, τότε θα πρέπει να επέμβουμε εμείς στο σχέδιο του πίνακα, για να τον φέρουμε εκεί που θέλουμε. Η επιλογή υπάρχει, δεν σημαίνει, παρόλα αυτά, ότι θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε κιόλας... Από τη στιγμή που υπάρχουν οι αυτόματες επιλογές, οι οποίες δουλεύουν και τροποποιούνται εύκολα, δεν υπάρχει λόγος για ... περιττούς πονοκεφάλους. 

Μια επιλογή που πιθανό να μας χρησιμεύσει, είναι η επιλογή Custom Table of Contents. Πιθανότατα, καθώς γράφαμε την εργασία μας να χρειαστήκαμε έναν υπότιτλο σε τέταρτο επίπεδο. Ίσως και σε πέμπτο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επιλέξουμε Options, αφού πρώτα, βέβαια, κάνουμε κλικ στην επιλογή Custom Table of Contents:




Στο επόμενο παράθυρο, προσθέτουμε τα επίπεδα τίτλων-υπότιτλων που χρειαζόμαστε. Στην περίπτωσή μας, Heading 4, Heading 5.




Επιλέγουμε ΟΚ, και ακολούθως, από το προηγούμενο παράθυρο που είναι ακόμα ανοικτό, επιλέγουμε Modify, για να μεταφερθούμε εδώ:




Ξανά Modify, για να εξατομικεύσουμε τα Headings 4 και 5.




Ακολούθως, ΟΚ, και όσα άλλα ΟΚ χρειαστούν, για να κλείσουμε όλα τα ανοικτά παράθυρα. Δεν ξεχνούμε, ότι θα πρέπει να πάμε μέσα στο κείμενό μας, να επιλέξουμε έναν έναν τους τίτλους-υπότιτλους στο τέταρτο ή πέμπτο επίπεδο, και κάθε φορά να κάνουμε κλικ στο αντίστοιχο Heading (4 ή 5). 

Αν τώρα, αποφασίσουμε να κάνουμε μια αλλαγή μέσα στο κείμενό μας, που θα αλλάξει τη σελίδωσή μας, επομένως και τα περιεχόμενά μας, τότε μπορούμε απλά να κάνουμε κλικ μέσα σε αυτόν, έτσι ώστε να επιλεγεί, και ακολούως να επιλέξουμε Update Table, για να ενημερωθούν αυτόματα τα περιεχόμενά μας.




Αν θέλουμε να διαγράψουμε, για οποιουσδήποτε λόγους τον πίνακα περιεχομένων μας, κάνουμε κλικ μέσα σε αυτόν, έτσι ώστε να επιλεγεί, κλικ στο μικρό βελάκι όπως φαίνεται στην εικόνα πιο κάτω, και ακολούθως, Remove Table of Contents, στο κάτω μέρος του μενού.




Να, λοιπόν, πώς μπορούμε να κατασκευάσουμε έναν πίνακα περιεχομένων!




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου